Skip to main content

L.O.E.S. aan de wandel met de stappenteller

Manpo Kei…

Deze week ging ik voor de zoveelste keer wandelen met één van mijn vriendinnen. Trots hield zij haar pols omhoog met een rubberen bandje, het leek op een sporthorloge. ‘Kunnen we onze stappen tellen’, vertelde ze trots. ‘Goed. Leuk’, niet wetende dat zij ervan uitging dat wij tijdens deze wandeling er 10.000 moesten maken. 10.000 Stappen per dag, ik vind het nogal wat.

Tegenwoordig hoor je steeds vaker dat wie gezond wil leven iedere dag zo’n 10.000 stappen moet zetten. Waar komt dat eigenlijk vandaan? Het is geen boodschap die zomaar uit de lucht is komen vallen. De Japanse arts Yoshiro Hatano toonde aan dat mensen die dagelijks voldoende bewegen een betere gezondheid hebben. Hij besloot toen de minimale hoeveelheid beweging per dag uit te drukken in een aantal stappen, dat was al in 1965 en hij zag het als een dagelijks ritueel. Dit was de geboorte van de 10.000-stappen-filosofie.

In de Japanse samenleving wordt veel belang gehecht aan het wandelen. Niet zo gek, want wandelen is de veiligste en geschiktste vorm van lichaamsbeweging voor bijna alle mensen. Er zitten een hoop voordelen aan de 10.000-stappen-methode. Het heeft een positieve invloed op hart- en bloedvaten en vermindert de kans op diabetes. Ook onze mentale gezondheid krijgt een boost.

De eerste stappenteller werd ruim 40 jaar geleden geproduceerd. Sindsdien is de stappenteller niet meer uit ons dagelijks leven weg te denken. In de loop der jaren is deze stappenteller niet alleen accurater, maar ook veel gebruiksvriendelijker geworden. Een stappenteller heet in het Japans ‘Manpo Kei’, wat letterlijk 10.000 stappen betekent.

Maar om die stappen te halen ben je zo’n twee uur aan het wandelen. Ik heb daar net als veel andere mensen niet iedere dag de tijd voor. Ik ben eens gaan kijken of dat nou echt nodig is. Recent is er onderzoek naar gedaan en het heeft aangetoond dat zo’n 4400 stappen per dag al voldoende zijn voor ons. Vanaf dat punt ervaren wij al de gezondheidsvoordelen. De positieve effecten nemen toe tot 7500 stappen, dus met dat aantal stappen zijn wij al hartstikke goed bezig.

De stappenteller zelf hoeft voor mij dus niet zo nodig, mijn dagelijkse rondje langs de Amstel is al genoeg.

L.O.E.S.

 20 februari 2021 

stappenteller

Geen reacties