Skip to main content

Ouderwetse spelletjes die nog steeds populair zijn

Diverse soorten spellen

Spelletjes zijn er in veel vormen. Gezelschapsspellen, kaartspellen, woordspellen, dobbelspellen, computerspellen, enz. Jaarlijks worden er nieuwe spellen bedacht en uitgebracht. Alleen al in 2020 waren dat er meer dan 4000. Maar tegelijkertijd blijven ook veel ouderwetse spellen populair. Want wie kent ze niet, de ouderwetse spelletjes zoals Ganzenbord, Monopoly, Rummikub, Yahtzee, Domino, Scrabble, dammen, schaken, enz. waarbij Monopoly nog altijd favoriet blijkt te zijn.

yathzee

Waar het bij een groot aantal spellen lang duurt voordat de winnaar bekend is bestaan er ook genoeg spelletjes die in korte tijd gespeeld kunnen worden.

In deze tijd beleven met name de jongeren veel plezier aan computerspelletjes. Vaak tot ergernis van de ouder omdat het kind te lang op het ‘schermpje’ zit te turen. Tegelijkertijd vinden veel ouderen het leuk om Worldle of Wordfeud te spelen. Een digitaal soort scrabble wat je met een tegenspeler op afstand kunt spelen. Ondanks alle online spelletjes die er tegenwoordig zijn blijft het spelen van een gezelschapsspel, waarbij je gezellig met een kopje koffie, drankje of hapje met elkaar rond de tafel zit toch het leukst om te doen.

Kinderspelletjes

Herinner je je de spelletjes uit de tijd dat wij of onze kinderen nog klein waren? Ezeltje prik, koek happen, zak lopen, stoelendans. Op veel kinderverjaardagen werden de stoelen in een kring gezet, 1 stoel minder dan het aantal kinderen, de muziek op hoog volume zodat de ‘stoelendans’ kon beginnen. Dit oud Hollandse kinderspel is nog altijd een groot succes. Allemaal spelletjes die op kinderverjaardagen werden en nog steeds worden gedaan. Twister was mijn favoriet. Het zeil met de gekleurde stippen. Linkerhand op rood, rechtervoet op groen ……Lenigheid was een pre want uiteindelijk moest je je in de meest onmogelijke posities manoeuvreren.

twister

Gezelschapsspellen

Gezelschapsspellen kun je met elkaar doen maar er zijn ook veel spellen die je alleen kunt doen. Zo is de verkoop van legpuzzels het afgelopen jaar wereldwijd meer dan verdubbeld. Puzzelen kun je alleen of met meerderen doen. Bewezen is dat tijdens het puzzelen dopamine, een gelukshormoon, vrijkomt. 

Het spelen van bordspellen zou de aanmaak van endorfine bevorderen. Ook een stofje dat ervoor zorgt dat je je gelukkiger voelt waardoor je met veel plezier het bordspel speelt. Doordat je je geest ‘leegmaakt’ en je concentreert op het spel wordt stress vermindert. Allemaal positieve factoren die tijdens het spelen de geest beïnvloeden.

Waar is het beoefenen van een spel nog meer goed voor?

Tijdens het spelen van een spel leer je je medespelers op een andere manier kennen. Die ene altijd zo rustige zwager blijkt een enorme streber, wil altijd winnen, wordt heel fanatiek en kan niet tegen z’n verlies. Maar juist door te verliezen leer je wel met tegenslagen omgaan. Of b.v. bij het spel Yahtzee, waar je steeds niet die extra 50 punten weet te halen die een Yahtzee (5 dobbelstenen waarvan iedere dobbelsteen hetzelfde aantal ogen moet hebben) oplevert. Totdat je deze optie onderaan het scoreblok hebt weggestreept, het alsnog gooit maar helaas niet meer mee mag tellen. Misschien frustrerend maar wel goed om te leren keuzes te maken. Spellen houden je jong, je wordt er blij van en bewijzen ook nog eens een goede hersengymnastiek te zijn.

Dus goed voor jong en oud! Kijk voor meer spelletjes en spelregels eens op Spelregels.eu.

Geen reacties

Prikbord Bericht 'spellen, kinderspelletjes, gezelschapsspellen, yahtzee, spel en spelregels'

Profiel foto van Rijk

piano vriendschap

Hallo, Ik zoek een piano vriend(in) om de wiskundige harmonileer op de toetsen plezierig te ontwikkelen. Ik heb les en geef les en ben zeer gefacineerd door dit instrument maar zoek iemand met gelijke interesse om op vriendschappelijke wijze wat te sparren/spelen.
Geplaatst door Rijk op 24 december 2023 om 23:22