Skip to main content

L.O.E.S. Oud en jong met elkaar

Lekker keuvelen

Ik woon momenteel in een flat met veel ouderen om mij heen en wat mij de laatste tijd zo opvalt is dat veel ouderen vaak zo boos kijken. Als ik op vakantie ben in Italië of Frankrijk dan heb ik het idee dat de ouderen daar veel vrolijker zijn. Je ziet ze daar gezellig buiten op een bankje zitten, lekker babbelend met elkaar. Hier zie je de straten vol jeugd, waar zijn de ouderen op de bankjes?

Ik had het er met een Turkse vriendin over en zij vertelde mij dat ze in Nederland het respect mist voor de ouderen. In haar land is er een soort van hiërarchie die ervoor zorgt dat de jongere generaties meer respect hebben voor ouderen. Het is in haar cultuur bijvoorbeeld gewoonte dat de hand van een ouder iemand gekust wordt bij het begroeten. Volgens mij gaat dat zo in de meeste zuidelijke landen.

Ook vertelde zij mij dat daar de grootouders veel meer betrokken zijn bij de opvoeding van de kleinkinderen, ze zijn daar echt een onderdeel van de familie. Ik denk dat hier in Nederland de ouderen veel meer bezig zijn met hun eigen leven. Hier moeten we blijven reizen, vrijwilligerswerk doen of een cursus volgen, alles nog uit het leven halen. Ook gaf mijn Turkse vriendin aan dat in de zuidelijke landen de oudere generaties veel meer gemengd zijn met de jongeren. Bijvoorbeeld in de restaurants zie je 70-plussers en jongeren gewoon gezellig door elkaar heen zitten. We roepen allemaal dat we niet oud willen worden en eenzaam en achter de geraniums willen zitten, dus we moeten hier wel iets aan gaan doen.

Volgens mij moeten ouderen meer een actievere rol krijgen. Ze moeten straks als het weer kan lekker uitgaan, lekker meer gemengd met de jongeren, meer tijd met de kleinkinderen doorbrengen, daardoor gaan wellicht de jongeren de ouderen meer respecteren. Misschien moeten ze wat meer kennis maken met de gewoonte uit de zuidelijke landen en wie weet krijgen we straks iets blijere gezichten onder de ouderen die hier dan ook lekker keuvelend op de bankjes zitten.

L.O.E.S.

29 mei 2021

 

Geen reacties