Skip to main content

L.O.E.S. en Moederdag

 Moederdag zonder moeder….

Wanneer is Moederdag eigenlijk ontstaan. Ik heb het even opgezocht op Wikipedia en nooit geweten dat Moederdag zijn oorsprong in het oude ofwel antieke Griekenland vindt. Daar werden niet zozeer de gewone moeders in het zonnetje gezet maar werd Rhea, de moeder der goden, geëerd.

De feestdag heeft zich in zijn huidige vorm vanuit de Verenigde Staten over de rest van de westerse wereld verspreid. In Nederland begon de traditie rond 1925. Ik heb altijd gedacht dat het vanuit de commercie is opgekomen. Nu lees ik dat in Nederland de Koninklijke Maatschappij van Tuin en Plantkunde de Moederdag introduceerde met een gerichte campagne. Ze hoopten daarmee de bloemenverkoop te stimuleren en dat lukte. Het is het meest gegeven cadeau en inmiddels is deze dag tot een erkende feestdag uitgegroeid.

Zelf vind ik het mooie traditie, Moederdag. Commercieel dat wel, maar wat dan nog. Ik vind het fijn om in het zonnetje gezet te worden, maar liever vaker dan eens per jaar natuurlijk. Het heeft ook iets vertederends, wellicht omdat ik op die dag moet denken aan de tijd dat de kinderen nog klein waren en mij verrasten met zelfgemaakte cadeautjes en de bijbehorende rijmpjes.

Moederdag heeft ook een lastige kant. Voor mij is het dit jaar voor het eerst zonder mijn moeder. Ik denk dat ik er extra aan moet denken, voor het eerst in m’n leven niet meer naar mijn moeder.

Ik denk dat dit jaar mijn Moederdag bestaat uit het ophalen van fijne herinneringen die ik aan mijn moeder heb gehad. En dankbaar zijn dat zij degene was die in alle opzichten aan de basis stond van mijn bestaan.

L.O.E.S

9 mei 2021

Geen reacties