Skip to main content

Oudjaar 2020

Oudjaar en Nieuwjaar

Ik kom net van het strand en tijdens mijn wandeling liep ik te mijmeren over het afgelopen jaar. Wat hebben we dit jaar met z’n allen veel meegemaakt. Laatst las ik dat een mens dagelijks rondloopt met ruim vijftigduizend gedachten in zijn hoofd. Gelukkig niet allemaal baanbrekend of belangrijk. Tijdens mijn wandeling bedacht ik me om meteen na thuiskomst het jaar 2020 van mij af te schrijven. Maar nu ik hier zit merk ik dat ik de laatste avond van het jaar het liefst net zoals al die andere 365 zou willen, niet zo’n hobbel voor het nieuwe jaar.

Het is voor iedereen een moment om stil te staan bij alle gebeurtenissen van het afgelopen jaar, veelal fijne momenten maar ook nare momenten. Velen maken de balans op en kijken terug op de voorbije periode en maken nieuwe voornemens komend jaar. Waar komen die goede voornemens eigenlijk vandaan? Dat gaat enkele duizenden jaren terug en is afkomstig van de Germanen. Tussen 25 december en 6 januari tijdens de midwinterfeesten vierden zij de wedergeboorte van de zon en het opnieuw ontwaken van de natuur. Ze geloofden dat in de nachten de goden naar de aarde afdaalden om de weldaden te verspreiden. De Germanen hoopten dus al op positieve veranderingen.

Wij doen anno 2020 eigenlijk niet anders. Hoe vaak was het goede voornemen gezonder eten, meer bewegen, minder drinken, conflicten rechtzetten en vooral lief zijn voor een ander. Zelf ben ik niet zo’n type om met allerlei goede voornemens te beginnen. Voor mij kan iedere dag van het jaar een dag zijn met een andere wending. We hebben een jaar achter de rug met ontzettend veel bijzondere ervaringen en maken ons op voor de stap in het nieuwe jaar, al dan niet met goede voornemens, maar altijd hoopvol.

Ik wens jullie allemaal een fijne jaarwisseling en een gelukkig Nieuwjaar.

L.O.E.S.

31 december 2020

 download

Geen reacties