Skip to main content

Kerstmis 2020

Tijd van bezinning……

Ik merkte in mijn omgeving dat sommigen al heel vroeg de kerstboom in huis hadden gehaald en dat zij zich verheugden op de Kerstdagen. Zelf verheug ik me op de Kerst omdat ik dan even niks hoef en lekker kan uitrusten. Door de afgelopen maandag aangekondigde lockdown waardoor maar drie gasten mogen aanschuiven zal het een hele andere Kerst worden.

De afgelopen jaren zijn wij gewend om met alle kinderen met aanhang uitgebreid te tafelen. Heerlijk aan een prachtige gedekte tafel, lekker eten en vooral een hoop gezelligheid. Alleen al de voorbereidingen daar kon ik zo van genieten.

Maar dit jaar loopt alles anders en niet alleen door de lockdown. Dit jaar hebben wij veel mensen verloren door Corona. Ook zal het geen knallend Oud en Nieuw worden, vorig jaar zaten we nog met een hele grote groep het nieuwe jaar in te luiden. Nu hooguit met z’n vieren en een nieuw jaar met heel veel onzekerheden, mogen we elkaar weer knuffelen, hoe zal het nieuwe normaal worden….

Terugkijkend op het afgelopen jaar ziet het leven er heel anders uit. Alles wordt relatief en tegelijkertijd realiseer ik me ook hoe belangrijk het is om te genieten van de dingen die we allemaal nog wel kunnen.  Ik ben zelf niet zo van het uitstellen, maar vaak hoor ik om me heen “Straks, dan ga ik” of als ik met pensioen ben…. Het leven is hier en nu. En alles wat je graag wilt, wat je belangrijk vindt, moeten we NU doen. Het afgelopen jaar heb ik steeds meer tegen mijn kinderen gezegd hoe blij ik met ze was en dat ik trots op ze was en dat ik van ze hield. Komt het misschien door de onzekere tijd waar ik in zit, ik weet het niet maar de behoefte was er wel. Zelf merkte ik ook dat ik het afgelopen jaar meer oog had voor anderen. Vaker stuurde ik een aardig mailtje naar iemand die het nodig had, ook heb ik wat meer kaartjes gestuurd naar oude tantes. 

Voor mij blijft Kerstmis de tijd van bezinning en het ophalen van herinneringen van het afgelopen jaar. Ook nu bedenk ik me dat het samen zijn niet voor iedereen vanzelfsprekend is, dus laten we voor volgend jaar buiten de Kerstdagen iets meer omkijken naar elkaar, een aardig woordje of een glimlach is vaak al genoeg, we zullen met z’n allen merken dat het het leven zoveel leuker maakt.

Met deze prachtige gedachte wens ik u allemaal fijne dagen.

L.O.E.S.  

19 december 2020

Kerst 2020 LOES