Skip to main content

L.O.E.S. en aandacht

Herkent u dit?

Er komen wat appjes achter elkaar binnen en je zit in gezelschap. Eigenlijk wil je niet kijken maar je doet het toch. Herkenbaar?

Vanmiddag overkwam mij dit en ik moest meteen aan een documentaire denken die ik laatst op TV heb gezien. Het ging er over dat social-media platforms constant op zoek zijn naar manieren om onze aandacht te krijgen en te behouden. En volgens mij vaak met succes. Ik merk dat social-media platforms echt veel aandacht opeisen. Even scrollen op Facebook, Instagram en Pinterest.

Het biedt een laagdrempelige vorm van vermaak en zorgt ervoor dat ik in ‘contact sta’ met veel mensen. Nadat ik die documentaire had gezien realiseerde ik me ook iets anders, de vele tijd die ik besteedde aan social-media gaat eigenlijk altijd ten koste van de echte waardevolle aandacht.

Voor mij betekent waardevolle aandacht de aandacht die besteed wordt aan mijn partner, kinderen, familie en vrienden. Een vorm van aandacht die eigenlijk veel meer voldoening oplevert, ook bij de ander.

De strijd tussen social-media aandacht en waardevolle aandacht merk ik vaak als een gesprek stilvalt. Zodra er een stilte valt ben ik vaak geneigd om mijn telefoon erbij te pakken om te kijken of ik nog appjes of andere berichtjes heb. Of andersom, zodra iemand zijn of haar telefoon erbij pakt, pak ik in een soort reflex ook mijn eigen telefoon erbij.

De aankomende tijd ga ik kijken of ik mijn telefoon wat vaker weg kan leggen. Eens kijken hoeveel waardevolle aandacht dat oplevert.

L.O.E.S.

2 december 2020

 

Mobiele tel

 

Geen reacties