Skip to main content

Kerstboombeestjes

Het mag dan lekker ruiken zo’n echte kerstboom in je huis, maar wist je dat en in kerstbomen haal veel beestjes huizen? Naast kerstballen en slingers schuilen er in de gemiddelde kerstboom 25.000 beestjes. Vooral luizen, mijten, motten, sprinkhanen en spinnen komen op deze manier in je woonkamer terecht, zo beweert een Noorse onderzoeker.

De diertjes houden in de natuur een winterslaap, maar in de warme, lichtrijke woonkamers ontwaken ze. Professor Jordal aan de Noorse universiteit van Bergen zegt dat de dieren door de nieuwe omgeving overtuigd zijn dat het lente is en wakker worden. Onderzoek op kerstbomen heeft aangetoond dat er in sommige exemplaren 25.000 beestjes schuilen. Volgens Jordal wonen de meeste beestjes in de stam.

Doordat er in vergelijking met de natuur weinig planten in huis zijn, drogen de wezentjes snel uit en sterven ze. Mensen met ernstige allergieën kunnen hevig reageren op het hoge aantal mijten in de boom. De hoeveelheid beestjes kan enorm variëren. Sommigen zeggen dat het pure willekeur is en volgens anderen hangt dit van het type boom af. De dieren kunnen zich goed verstoppen en zijn onzichtbaar voor het menselijke oog. Maar stel dat je voordat je de kerstboom in het nieuwe jaar weer de deur uit doet er een wit laken onder legt en een beetje schudt zal je er veel insecten en spinnen uit zien ‘rollen’. Vooral in bomen die uit bosrijke omgevingen komen zitten veel beestjes, zoals:

Spinnen

Voor spinnen is de kerstboom een feestje. Controleer de boom van tevoren dus even op kruisspinnen om de rust in huis te bewaren.

Springstaartje

Inderdaad, deze beestjes kunnen springen. Ze hebben 6 poten en kunnen door de 2 aanhangsels aan hun achterlijf tot wel 8 centimeter ver springen.

Mijten

Heel veel mensen zijn hier allergisch voor (huisstofmijt is hetzelfde als gewone mijt). Maar goed, als je bedenkt dat mijt ook in je matras zit, valt de kerstboom nog wel mee………

Wantsen

Ze zitten niet alleen in je bed, maar ook in de kerstboom. Bladluis. ze zuigen het sap uit de boom en zijn met héél veel tegelijkertijd op dezelfde plek. Misschien is het wel beter om hier niet zo bij stil te staan.

Toch maar een kunstboom dit jaar?