Skip to main content

Koningsdag

Bijna is het zo ver, Koningsdag. Voor veel mensen blijft het toch nog even wennen; Koning in plaats van Koningin. Zo hoor je om je heen nog veel mensen spreken over Koninginnedag zonder dat ze in de gaten hebben dat dit niet meer klopt. Maar goed, uiteindelijk wordt het ook pas de 3e keer dat we de verjaardag van Koning Willem Alexander op 27 april gaan vieren.

De eerste nationale feestdag was de ‘Waterloodag’ die in de 18de eeuw gevierd werd en de beroemde slag herdacht. Dit is later veranderd in Prinsessedag, wat voor het eerst gevierd werd op 31 augustus 1885, de 5de verjaardag van prinses Wilhelmina. In 1891 werd deze nationale feestdag omgedoopt tot Koninginnedag. Na de troonsafstand van Wilhelmina werd Koninginnedag op de verjaardag van Juliana gevierd, 30 april. Toen Koningin Beatrix haar moeder opvolgde op 30 april 1980 besloot zij om de dag niet te wijzigen naar 31 januari, haar verjaardag, maar om ter ere van haar moeder de feestdag op 30 april te houden. En dan nu, met weer een koning op de troon, is de dag omgedoopt tot Koningsdag en verplaatst naar 27 april, de verjaardag van zijne majesteit Willem Alexander.

Een aantal weken voor deze feestdag begint bij mij het gevoel te komen; dit jaar ga ik echt op de vrijmarkt zitten om spullen te verkopen! Lekker in het zonnetje, compleet in oranje outfit en met een oranje pruik op. Al die mensen die lopen te genieten en alle ‘kraampjes’ afstruinen. Kinderen geschminkt met de Nederlandse vlag op de wangen die hun best doen van alles te verkopen. Het ziet er altijd zo gezellig uit. En het is een aanleiding om eens goed door je huis te gaan om te kijken wat je niet meer gebruikt en misschien overbodig is. Aan spullen geen gebrek. Dat krijg je als je jaren in hetzelfde huis woont en niet zo makkelijk spullen van de hand kunt doen. De zolder staat vol met allerlei ‘rommel’. Maar veel van die ‘rommel’ roept toch een herinnering op. Wellicht is het daarom moeilijk om er afstand van te doen. Wat je leest is dat als je een paar jaar iets niet meer hebt gebruikt, je het weg kunt doen. Misschien is dat wel zo. Maar het lijkt steeds lastiger te worden om eraan te beginnen. Kan een kwestie van leeftijd zijn.

Weet je wat? Ik laat de spullen nog even staan en wacht de weersverwachting af. De koudste Koninginnedag ooit was in 1970 toen de barometer niet boven de 8 graden kwam. Het ziet ernaar uit dat, met een voorspelling van maximaal 10 graden, dit kouderecord met Koningsdag misschien wel geëvenaard wordt…..

Geen reacties