Skip to main content

Lentekriebels

En traditioneel, zal wel met mijn leeftijd te maken hebben, krijg ik dan toch het gevoel dat ik het servies uit de kasten moet halen, de gordijnen moet wassen, alle kleding uit de kasten moet ‘trekken’ en het kleed eens goed met de mattenklopper onderhanden moet nemen. Maar eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het bij een gevoel blijft en dat ik me realiseer dat dit niet nodig is als je regelmatig je huishoudelijke werkzaamheden verricht.   

Lente is ook weer heerlijk kunnen genieten van de langere dagen met meer licht, meer zon en meer energie. Het woord “lente” is een afleiding van “lang” en heeft betrekking op het lengen van de dagen. Mensen om je heen lijken vrolijker te worden. Dit schijnt ook echt zo te zijn doordat het zonlicht sterker wordt en daardoor de aanmaak van serotonine, een soort gelukshormoon, op natuurlijke wijze wordt gestimuleerd.Dagelijks voldoende licht bevordert het humeur en het energieniveau, zo staat geschreven.

Voor wat betreft de datum waarop we nu leven zouden we al een aantal weken van dit jaargetijde moeten kunnen genieten. Maar als ik de afgelopen weken naar buiten keek of buiten liep leek het nog niet zo ver. Het wisselen van de jaargetijden in Nederland vind ik eigenlijk heel prettig. Van een echte winter, compleet met ijs en sneeuw (wanneer was dat ook alweer?) kan ik oprecht genieten. Maar dan die lente, ingeluid door de sneeuwklokjes, waar je de kracht van de natuur haast lijkt te voelen. De natuur komt uit haar winterslaap. Planten die weer boven de grond komen. Krokusjes, narcissen en mijn favoriete blauwe druifjes bloeien er weelderig op los en lijken als een soort boodschapper dit jaargetijde feestelijk en kleurrijk aan te kondigen. 

 

Zodra de lente begint, als het weiland niet te drassig is, is het ook weer tijd voor de koeien om naar buiten te gaan. Na maanden op stal te hebben gestaan genieten de koeien weer van de ruimte, vrijheid en weidse omgeving. Dit is elk jaar weer een fantastisch schouwspel. Rennend, springend en dansend van blijheid gaan de dames de eerste grassprietjes tegemoet.

 

Ja, eindelijk weer lente. Helaas ging de Elfstedentocht niet door, maar dat is snel vergeten als het zonnetje weer lekker schijnt. Weer naar buiten; want als die mooie zonnestralen doorkomen gaan we fietsen, wandelen, picknicken en vooral……..lekker genieten.

 

Geen reacties