Skip to main content

Snuffelen tussen oude boeken

Corona heeft ook z’n voordelen, merk ik…

Voor het eerst sinds het ingaan van de intelligente lockdown ging ik deze week weer eens naar mijn favoriete boekenzaak.

Een aantal maanden was de boekenzaak dicht, de eigenaar wilde geen enkel risico lopen. Het is een klein winkeltje waar veel, onnoemelijk veel, tweedehands boeken lagen opgeslagen. Geen praktische plek zoals een supermarkt, waar alle producten overzichtelijk gerangschikt in de vakken liggen te wachten op de klant met zijn boodschappenlijstje. Dus ik begreep heel goed dat de eigenaar de zaak voorlopig had dichtgedaan.

Heerlijk om na lange tijd weer te snuffelen naar boeken waarvan ik het bestaan niet eens wist, een speurtocht vol verrassingen. Ik kan me zo goed voorstellen dat platenliefhebbers of mensen die in tweedehands winkels snuffelen hetzelfde ervaren als ik. De boekenzaak was na de heropening wel ingericht voor het nieuwe normaal. Een groot deel van de voorraad was verdwenen, om zo de doorgang tussen de rijen bakken vol boeken te kunnen verruimen tot zeker anderhalve meter.

Het nieuwe normaal had voor mij zo ook zijn voordelen, met maximaal vijf klanten in de winkel was het zoeken een stuk makkelijker. Bij binnenkomst en vertrek kon je je handen desinfecteren bij de desinfectiezuil. Nog los van de corona in een winkel vol tweedehands boeken is dat geen overbodige luxe, wel zo prettig.
Ook de toonbank was veranderd, het was nu verscholen achter helder plexiglas en zo minder verplichtend om een praatje te maken met de verkoper.

Ik voelde mij eindelijk weer eens fijn, eindelijk iets in het nieuwe normaal dat juist normaler aanvoelt. Mocht het coronagevaar straks geweken zijn dan zijn dit de nieuwe dingen die voor mij mee mogen naar het dan ‘nieuwere normaal’.

L.O.E.S.

 

Geen reacties