Skip to main content

Corona-woorden

 Scrabbelen…..

Corona levert behalve een hoop ellende ook iets positiefs, namelijk heel veel nieuwe woorden. Nog geen jaar geleden had bijna niemand van Corona gehoord. En nu kun je geen nieuwsbericht lezen zonder weer een nieuw Corona-woord te ontdekken, van coronacrash tot coronapaniek.

Ook een nieuw woord is coronials, dat zijn baby’s die negen maanden na de intelligente lockdown in een grote golf geboren worden. En de quaranteens, de scholieren die nu thuis zitten. Volgens mij is dit het meest gebruikte woord tijdens het 8-uur-Journaal: de anderhalvemeter-economie. En mijn eerste bewustwording van een nieuw woord tijdens deze corona-periode was raamvisite. De kraamvisite van opa’s en oma’s die vanachter het raam hun pasgeboren kleinkind konden bewonderen.

Ik vind het heel bijzonder hoe wij met onze taalcreativiteit omgaan. Misschien dat we de aankomende winter tijdens het thuisblijven wat vaker kunnen scrabbelen en dan met de nieuwe coronawoorden. Ik heb er een paar voor je uitgekozen: hoestschaamte, niesnis, voetgroet, ellebooggroet, mondmasker, coronadate, balkonzanger, afstandsetentje, kuchscherm, raamzwaaien, anderhalvemeterpolitie. Er schijnen er al ruim 500 te zijn, dus keuze genoeg.

Voor het scrabbelen kunnen we afspreken om voor deze nieuwe corona-woorden meteen de ‘dubbele woord-waarde’ toe te passen.

L.O.E.S.

13 november 2020

 

Geen reacties