Skip to main content

V & D

 “De Zon voorgoed onder…….”

 Al ruim een jaar kijk je naar een gapend groot gat midden in de binnenstad van Delft. Daar waar nu de leegte is stond ooit het warenhuis V&D. Het was een degelijke winkel waar je handige dingen kon kopen, maar ook een winkel waar het maar niet lukte om er een flitsende uitstraling aan te geven.

 Willem Vroom en Anton Dreesmann hebben gelukkig de ondergang in 2015 niet mee hoeven te maken. In het jaar 1887 openden zij hun eerste zaak in Amsterdam in de Weesperstraat. Die heette bij de oprichting nog warenhuis “De Zon”.

 Al kijkend naar het grote gat waar ooit V&D stond vraag ik me af of de Hema de volgende zaak is die gaat sluiten. Je leest in alle kranten dat deze zaak ook in nood verkeert. En ook deze winkel begon met heel veel succes. Simon Philip Goudsmit is de oprichter van de Hema, een kleine ondernemer met veel lef. Hij zag net als de oprichters van V&D wel brood in een grote zaak. Hij begon in 1909 eerst met wat losse panden op de Dam in Amsterdam, later groeide dit uit tot De Bijenkorf. Hier geen koopjes, maar alles tentoongesteld uit het duurdere segment. En ook startte hij de winkel met de naam HEMA (Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam). Daar was toen het duurste artikel 50 cent.

 V&D vond ik een prettige winkel. Met regelmaat was ik te vinden in dit familiebedrijf om me te laten inspireren en verrassen door alles wat er in de schappen stond. Ik genoot van de enorme schoolafdeling met onder andere wel zeker 25 verschillende nieuwe schoolagenda’s. Veel later sprak ik vaak met vriendinnen af in “La Place”,  voor een kopje koffie met een broodje.

 Goede herinneringen heb ik aan mijn bezoeken aan V&D, nog steeds vind ik het heel jammer dat deze winkel, met haar drie, soms vier etages, moest verdwijnen. Mijn oma heeft daar gewerkt en zij vertelde dat wanneer je bij V&D solliciteerde van ‘’keurig katholieken huize’’ diende te zijn. Ook kon je vroeger op de foto bij de V&D. Dan was er van alles om mee op de foto te gaan en dan kostte zo’n fotoshoot maar 1 gulden. Niks mis mee hoor ik je nu denken, maar grappig genoeg kreeg je 1 foto. Die ene foto was natuurlijk niet de mooiste van de set. Daarna werden alle andere foto’s getoond en betaalde je de hoofdprijs voor iedere volgende print.

 Jammer, dat het voormalige warenhuis “De Zon” voorgoed is ondergegaan.

 L.O.E.S. 

18 september 2020

 

Geen reacties