Skip to main content

Bed & Breakfast

Natuurlijk hebben jullie weleens gehoord van Bed & Breakfast oftewel B & B. Met de enorme kijkcijferhit‘Chateau Meiland’ weet waarschijnlijk iedereen inmiddels wel wat dat inhoudt. Alhoewel dit populaire programma, met daarin het wel en wee van de familie Meiland en huisvriendin Caroline, niet helemaal representatief is voor een B & B in z’n algemeenheid. Chateau Meiland trekt maar liefst 1,4 miljoen kijkers. Het populaire programma waarin de genoemde familie de nodige hinderissen moet nemen om een zogenaamd ‘chambres’ d’hôtes te runnen in een kasteel terwijl ze dit tegelijk aan het verbouwen zijn tot een prachtig oord, heeft hun duidelijk geen windeieren gelegd. Chateau Marillaux is ook het komende jaar compleet volgeboekt.

Tevens wordt duidelijk dat het runnen van een B & B gewoon hard werken is. Door de veel bekeken t.v.-programma’s, zoals ook het programma ‘Bed & Breakfast’ uitgezonden door omroep Max, kunnen we meekijken hoe menigeen hun droom, een B & B te starten en draaiende te houden, werkelijkheid maakt. Of je er rijk van wordt valt te bezien maar dat hoeft ook niet de aanleiding te zijn om een B & B te starten. Het contact met de diverse gasten wordt ook als een verrijking gezien.

Maar wat is een B & B nou precies? Bed & Breakfast staat voor overnachten en ontbijt. Van oudsher kennen we de logies met ontbijt in een klooster. Tot op heden wordt hier, met name voor een zogenaamde retraite, graag gebruik van gemaakt. Het slapen bij de boer stamt ook uit lang vervlogen tijden maar zeker op het platteland bevinden zich veel boeren die hun deuren openstellen om gasten te ontvangen. Uit mijn eigen jeugd weet ik dat wij met het gezin op vakantie gingen en bij een veeboer overnachtten. De lucht van de koeien was duidelijk aanwezig maar wat was het heerlijk om zo in de natuur te zijn en het boerenleven van dichtbij mee te maken. Als je de stad gewend bent is dit echt een heel ander bestaan.

B & B’s vind je zowel in steden als ook op het platteland. Waar een vakantie in hotel of bungalow veelal voor 1 of 2 weken wordt geboekt betreft het aantal overnachtingen in een B & B meestal één of een paar nachten. Het is vooral geliefd omdat het persoonlijk en kleinschalig is met daarbij, over het algemeen, een fantastische service. Juist deze extra aandacht en warme benadering geeft een positief gevoel. Zo zijn er B & B’s waar ook streekgerechten bij het uitgebreide ontbijt worden geserveerd en speciale workshops en tips over de omgeving worden gegeven. Want wie kan nu beter zeggen wat er in de buurt te zien en te doen is dan degene die daar woont.

Over het algemeen bevinden de kamer of kamers zich in het woonhuis van de woningeigenaar en soms zijn deze in verschillende thema’s uitgerust. Maar het kan ook een houten huisje in de bossen of nabij het strand zijn. Wil je het echt anders doen? Ga dan eens op zoek naar een B & B in een vliegtuig, hooiberghut, pastorie, molen, woonboot of kasteel voor een nieuwe beleving.

Geen reacties