Of je het wilt of niet; de derde maandag in januari is het Blue Monday. De term Blue Monday is in het jaar 2005 bedacht door de Britse psycholoog Cliff Arnall die aan de hand van een formule zeker zou weten dat deze dag de meest deprimerende dag van het jaar is. Of je dit echt aan de hand van een formule kunt berekenen is maar zeer de vraag. In deze formule verpakt zitten o.a. de vaak (te) dure Feestdagen, het salaris wat nog even op zich laat wachten, het weer, de vakantie die voorbij is, de goede voornemens waaraan men (nog) niet begonnen is (of al is afgehaakt) en dat het, ondanks dat de dagen weer wat lengen, vroeg donker is.
Rekeningen, inclusief eventuele verhogingen van te betalen woonlasten, vallen ook weer in de brievenbus. Dat bevordert het humeur niet echt. Zelfs voor de komende jaren is er al een berekening gemaakt dat telkens op die derde maandag in januari somberheid over de mensheid neerdaalt. Mede door alle aandacht in de media is Blue Monday een begrip geworden.
Het is een feit dat daglicht en zonlicht goed zijn voor de psyche van de mens en dat wij ons over het algemeen beter voelen op zonnige dagen. Dit jaar hebben we op deze dag bijzondere maandag sowieso niet te klagen over te weinig zonlicht. Het was een stralende dag voorafgegaan door een nacht waarin wij de zogenaamde rode bloedmaan hebben kunnen zien. Bekend is dat wandelen in de buitenlucht goed is voor lichaam en geest. Een glimlach om de mond kost je niets maar brengt je veel. Luisteren naar jouw favoriete muziek helpt ook om weer wat opgewekter te worden mocht je last hebben van Blue Monday. De beste tip is misschien wel dat je je bedenkt dat het morgen weer dinsdag is.
Prettige bijkomstigheid is dat Blue Monday op de derde maandag in januari valt. Dan kan het de rest van het jaar alleen maar beter worden.