Skip to main content

Elektrische fietsen

In het jaar 1771 zou er al geëxperimenteerd zijn met een zogenaamde loopfiets zonder besturing. Nadat in 1816, ook wel het jaar zonder zomer genoemd, door een vulkaanuitbarsting op het eiland Soembawa wereldwijd alle oogsten mislukten werd min of meer uit nood de ‘draisine’ ontwikkeld. Een dieronafhankelijk vervoermiddel in de vorm van een houten loopfiets. Doordat de loopfiets geen rem had werd het gebruik hiervan aan banden gelegd omwille van de veiligheid. Het zou nog 50 jaar duren voordat de ‘draisine’ evolueerde tot fiets, weliswaar op metalen banden. De eerste fiets met mechanische aandrijving is de MacMillan uit 1939 waarna in 1868 de eerste fiets met kettingaandrijving naar het achterwiel werd geconstrueerd door de Duitser K. Meyer.

Door Sparta werd in 1998 de eerste fiets met elektrische aandrijving op de markt gebracht. Anno 2018 zie je ze meer en meer, wielrijders die gebruikmaken van een elektrische fiets. Waar het in een recent verleden alleen nog voorbestemd leek voor ‘echt oude van dagen’ maken tegenwoordig fietsers van verschillende leeftijden dankbaar gebruik van een elektrische fiets waarbij de 50-plussers weliswaar tot de grootste doelgroep behoren. Maar ook de jongeren onder ons krijgen steeds meer interesse in het elektrisch fietsen en daarmee ook de fabrikanten van dit product.

Elekstrische Fiets Decathlon

Zonder al te veel inspanning kun je gemakkelijk veel kilometers afleggen op een elektrische fiets. Je maakt dezelfde trapbeweging als op een gewone fiets maar krijgt net dat extra zetje waardoor het lichter en comfortabeler wordt. Een heuveltje op, een afstand van 100 kilometer op de elektrische fiets afleggen met een harde tegenwind? Geen probleem. Op de elektrische fiets kom je niet met je tong op je schoenen helemaal bezweet aan. Algemeen bekend is dat bewegen goed voor je is, fietsen dus gezond is en tegelijkertijd kun je van de omgeving genieten. Je kunt de fiets gebruiken voor woon- werkverkeer wat als groot voordeel heeft dat je niet in de file staat, je jouw dagelijkse portie beweging hebt gehad, ontspannen op het werk arriveert en fietsen kent geen bezwaren voor het milieu. Ook leent ons land zich bij uitstek tot het maken van mooie fietstochten. Van de mooie groene polderlandschappen tot de heuvels van Limburg, de duinen, de eilanden, de Achterhoek, langs de rivieren, enz. Nederland kent veel fietsroutes die op mooi gebaande fietspaden kunnen worden afgelegd. In totaal beslaat de infrastructuur voor fietsers 88.000 km waarvan 33.000 km fietspaden en 55.000 km lokale wegen. Ook de fietsvakanties, niet alleen in eigen land, worden steeds populairder.

In 2022 werden er 855.00 nieuwe fietsen verkocht in Nederland, waarvan 486.000 e-bikes. Dat is ruim meer dan de helft. Daarmee is het bewijs toch wel geleverd dat Nederland echt een fietsland is én de elektrische fiets de standaard is geworden.

 

1 Reactie

Wie wil er met mij rond fietsen in zwolle
 
Geplaatst door I. op 12 maart 2022 om 00:21

Prikbord Berichten 'Fietsen en e-bike'

Fiets/wandelmaatje

Hoi, zoek een gezellig en sportief wandel en/of fietsmaatje om mooie tochten mee te gaan maken. Onderweg een terrasje opzoeken voor wat te drinken of eten. Lekker genieten van de rust en de natuur.  Ben inzet het bezit van een fietsendrager dus ik kan alle kanten op om ergens te starten voor een tochtje. Lijkt het je ook leuk, reageer dan en misschien wandelen of fietsen we binnenkort eens samen.
 
 
Geplaatst door Cees op 31 oktober 2023 om 16:19

Gezelligheid gezocht (Noord-Holland)

Hallo, ik ben nieuw hier .... Leuke gezellige mensen gezocht om er samen op uit te gaan. Liefst regio Noord-Holland, b.v. koffie/thee drinken, terrasje pakken, fietsen, museum, theater of etentje, kletsen over diverse dingen.
Geplaatst door Irene op 07 juli 2023 om 10:46

Leuke vriend(en) gezocht!

Ik ben een actieve man van 66, sta positief in het leven en geniet daar volop van en ben op zoek naar een gezellige vriend. Aan vriendinnen heb ik geen gebrek. Samen gezellig op pad. Wandelen en/of fietsen. Bezoeken van een theater, filmhuis, museum, sauna of ... Terrasje doen is ook altijd prima. Enige afstand is voor mij geen bezwaar. Reageer gewoon! Een keer kennismaken kan nooit geen kwaad.
Geplaatst door Philip op 03 juli 2023 om 20:44

Gezellig koffie drinken

Ik zoek een leuke vriendin  om gezellig koffie te drinken Of om lekker te gaan fietsen  of andere leuke dingen mee te doen liefst opgegeven Amersfoort
Geplaatst door Mathilde op 03 juli 2023 om 11:41