Skip to main content

Liefde

Er zijn maar weinig onderwerpen waar zo veel over geschreven is als over de liefde. Over de liefde wordt gezongen, in romantische boeken draait het allemaal om de liefde en in films en musicals wordt dit vaak als hoofdthema gebruikt. Ook in de reclamewereld maakt men graag gebruik van dit onderwerp omdat het zo herkenbaar is. Er zijn ook zo veel verschillende soorten liefde. Vanzelfsprekend is er de liefde van mens tot mens, waar dan ook weer heel veel verschillen in zitten, maar ook de liefde voor een dier, beroep of voor een hobby. De liefde tussen man en vrouw wordt het meest gebruikt in films, t.v. series, teksten van liedjes, opera’s, ballet, boeken enz.  Eén van de bekendste vertolkingen van een onmogelijke liefde tussen twee personen is wel de liefde tussen Romeo en Julia, een tragedie van William Shakespeare, waarvan het oorspronkelijke verhaal al  in 1476 werd geschreven. Vanaf de eerste opvoering van Romeo en Julia, omstreeks 1596, is dit tot op heden, vanwege het onderwerp,  populair gebleven omdat het handelt over het thema romantische liefde. En wie kent niet de musical of film ‘the West Side Story’? Want onlosmakelijk verbonden met de liefde is misschien ook wel de tragedie. Onbeantwoorde liefdes, scheiden, overlijden, het speelt allemaal een rol in de liefde.

Herkenbaar zijn ook een aantal gezegdes die over de liefde gaan;’ je moet eerst van jezelf houden voordat je een ander liefde kunt geven’, ‘liefde op het eerste gezicht’, ‘iets met de mantel der liefde bedekken’, ‘liefde maakt blind’ en zo zijn er nog velen.  Zelfs verschillende gerechten hebben een naam waarin het woord liefde  zit, zoals ‘Heisse Liebe’, roomijs met warme frambozen- of aardbeiensaus en slagroom. Dus ook daar is de liefde doorgedrongen.

Maar wat is liefde nu eigenlijk en hoe komt het dat je wel liefde voelt voor de een en niet voor de ander? Hoe zit het dan met het verschil tussen vriendschap en liefde?  De verschillende soorten liefde tussen mensen is het meest duidelijk te zien in liefde van een ouder voor zijn of haar kind, liefde voor ouders, familie en de liefde tussen man/vrouw of tussen partners. Waarschijnlijk moeten we daarvoor eerst kijken wat het verschil tussen liefde en vriendschap is. Vriendschap is misschien wel net zoiets als liefde alleen dan zonder seks. Zodra vrienden seks hebben heet het dan eerder liefde dan vriendschap?  Misschien is dat wel het grote verschil. Ook van goede vrienden kun je houden maar dan wel op een andere manier dan van je eventuele partner. De combinatie seks en vriendschap lijkt over het algemeen niet goed samen te gaan. Seks is iets intiems en een mooie vriendschap is bijzonder. Alhoewel dit misschien meer voor de oudere generatie geldt. Bij jongeren blijkt het veel makkelijker  om een mooie vriendschap, ook na intimiteit, voort te zetten.

Gelukkig blijkt menig 50-plusser toch weer opnieuw verliefd te kunnen worden en een ‘verse’ start te kunnen maken in een nieuwe relatie. Je bent nooit te oud voor de liefde. Tegelijkertijd is een goede vriend of vriendin misschien wel net zo waardevol………..

Geen reacties