Skip to main content

Verliefd op Toscane

Toscane is een bijzonder mooi gebied in midden Italië, gelegen tussen het noordelijke Ligurië, Umbrië in het oosten, zuidelijk omsloten door Latium maar ook heel aantrekkelijk is het westelijke deel met een enorme kustlijn, kortom deze regio nodigt je uit om op pad te gaan.

Toscane is een plek om verliefd op te worden. Het is duidelijk waarom Toscane de achtergrond is geweest van veel films, boeken, toneelstukken en romans. De trapsgewijze geplaveide straten, glooiende groene heuvels bezaaid met papavers en de belofte van heerlijke pasta en gelato zorgen voor de perfecte ontsnapping. Maar er zijn zoveel schattige kleine stadjes - hoe kun je ooit kiezen?!

Hier een poging om u te verleiden deze streek te bezoeken die uit 10 provincies bestaat.

Het meest bekend in deze regio is natuurlijk Florence.

Hoewel Toscane een grote variëteit biedt is Florence bijna ‘verplicht’ vanwege het feit dat de stad is opgenomen in de unesco Werelderfgoedlijst. De invloed van de Renaissance en families van naam als de Medici hebben een stempel op de stad gedrukt.

Elke bezoeker vindt hier genoeg op gastronomisch-, fashion-, design-, ambacht-, kunst- en cultuurgebied.

Florence is het ideale startpunt voor dagtripjes.

Cinque Terre Carrara-marmergroeven

Michelangelo reisde hiernaartoe om uit de marmergroeven zijn marmer te kiezen voor o.a. David.

Deze schilderachtige, kleurrijke badplaatsen staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Lucca

Lucca staat in heel Italië bekend om zijn fantastische middeleeuwse stadsmuren die nog steeds het grootste deel van de historische oude stad omringen. De stad gold als belangrijke ontmoetingsplaats voor Julius Caesar en Crassus. Je vindt er een aantal fantastische musea, prachtige openbare pleinen en een uitstekende selectie restaurants en bars. Wandel ook eens door de prachtige botanische tuinen van Lucca. Of het imposante Aqueduct of Nottolini. 

Le Dieci Castella

De Valleriana, Pescia is een prachtig gebied van Toscane, bestaande uit tien heuveldorpen, die ooit kastelen waren in de middeleeuwen. Aramo, Stiappa, Castelvecchio, Pontito, Pietrabuona, San Quirico, Sorana, Fibbialla, Medicina, Vellano, bekend als Le Dieci Castella - De tien kastelen.

Buiten de gebaande paden en omgeven door kastanje bossen en olijfbomen, bieden deze oude nederzettingen rust en stilte weg van de drukte van het moderne dagelijkse leven. Kronkel je een weg door hun geplaveide straten terwijl terracotta potten je pad sieren. Omhels hun prachtige landschappen en bewonder eeuwenoude architectuur; Romaans, Gotisch, Renaissance en Barok. Eet traditionele Toscaanse gerechten in familierestaurants en ontspan met een cappuccino of vino in een van de gezellige cafés. Het is gewoon heerlijk om jezelf te verliezen in deze magische hoek van Toscane.

San Miniato

Reist u tussen Pisa en Florence, stop dan in het middeleeuwse heuveldorp San Miniato. Deze bijzondere bestemming lijkt op een renaissanceschilderij. Loop over de geplaveide straten, zie de historische architectuur en beleef haar ouderwetse charme, u stapt regelrecht in het verleden. San Miniato kijkt uit over de vallei van de rivier de Arno. Tevens het hart van het truffelland van Italië.

Pistoia

Pistoia is een Toscaanse schat. Ooit gesticht door de romeinen, destijds Pistorium geheten. En in onze moderne tijd in 2017 de culturele hoofdstad van Italië.

Het heeft veel mooie en interessante gebouwen. De zwart-wit gestreepte buitenkant van de Chiesa di San Giovanni Fuorcivitas, De Piazza del Duomo wordt omringd door enkele architecturale pareltjes zoals de 12e-eeuwse Duomo di San Zeno en zijn enorme klokkentoren en de elegante Battistero di San Giovanni in Conte. De prachtige achthoekige gotische buitenkant heeft afwisselend witte en groene marmerbanden.

Ospedale del Ceppo. Het ziekenhuis, met zijn beroemde geglazuurde terracotta fries, is het begin van een ondergrondse tour door Pistoia. Het ziekenhuis werd gebouwd over de rivier de Brata en ondergrondse tunnels lopen langs de omleidingsrivier. Het is een fascinerende reis door de tijd, beginnend met wat metselwerk van de oorspronkelijke Romeinse brug, langs de oude ziekenhuiswasserij en de twee molens die ooit daar werkzaam waren. Struin lekker over de grote wekelijkse markt. En aan het einde van een dag verkennen kunt u ontspannen in het prachtige openbare park. 

Saturnia Hot Springs

Loungen rond de hete bronnen van Saturnia is de perfecte manier om een dag te genieten van geweldig Toscaans eten en het beste van het wijnland van Italië te verkennen. De kleine vallei biedt een schilderachtige omgeving. Terwijl het water langs de terrasvormige poelen stroomt, kunt u het platteland door de stoom bewonderen.

Volgens de Romeinse mythologie werd de warmwaterbron gecreëerd toen de god Saturnus een bliksemschicht stuurde in een poging om oorlogvoerende mensen te onderwerpen. Voorafgaand aan de Romeinse beschaving werd het gebied rond de hete bronnen bewoond door Etrusken en anderen. De bronnen van Saturnia zijn misschien wel de eerste vakantiebestemming ter wereld.

Livorno

Bezoek ook de havenstad aan de Ligurische Zee, de grootste en belangrijkste kustplaats.

Langzaam in zee aflopende zandstranden, een indrukwekkende rotskust en gezellige badplaatsen. De regio Livorno heeft een indrukwekkende kuststrook. Vanaf Piombino tot Castiglioncello fijne zandstranden met pijnboombossen op de achtergrond en meer noordwaarts richting Livorno indrukwekkende rotspartijen.

Reizen met kinderen of kleinkinderen

Als je met (klein)kinderen reist, is een superleuke plek om te bezoeken Pinocchio Park in Collodi, de stad waar de auteur van Pinocchio is opgegroeid. Er zijn speeltuinen, doolhoven, hindernisbanen, ouderwetse attracties en Pinocchio-poppenspel en een museum. Het park zelf ligt in een prachtige omgeving in een prachtige stad en het is een geweldige plek om te bezoeken.

Wist je dat.……. over Toscane

“Wat je vast niet wist, is dat het Italiaans in Toscane is gevormd. Het is een gemoderniseerd Latijn ontstaan dankzij de poëet Dante Alighieri. Deze Toscaanse dichter en schrijver was zo populair in het hele land, met onder andere zijn stukken Inferno en The Divine Comedy, dat zijn “dialect” al snel werd overgenomen en tot op de dag van vandaag bekend is als de hedendaagse en nog altijd prachtige Italiaanse taal.”

Vergeet niet alvast wat Italiaanse woorden of korte zinnen te oefenen om de reislust te verhogen, een wijnboer te bezoeken, te proeven van de heerlijke Toscaanse keuken en te genieten van al het moois wat Toscane te bieden heeft.

Dit is maar een beperkte greep van mogelijkheden die Toscane heeft te bieden. Misschien dat deze link wikipedia.org/wiki/Toscane je uitdaagt om te gaan boeken.

CIAO 

1 Reactie

Profiel foto van noor
Wij zouden het leuk vinden om met enkele koppels Toscana te bezoeken . Reiservaring met kunst en diner elkaar te verrijken. Zijn inmiddels boven de 70 maar wel nieuwsgierig om weer eens een aardige reis te maken.
Geplaatst door noor op 04 mei 2024 om 13:35