Skip to main content

Korter douchen

Loes is goed bezig….

Toen ik vanmorgen onder de douche stond kwam er niet alleen water uit de douchekop maar ook uit de slang aan de achterkant van de douchekop. Het water spoot tegen het plafond en het badkamerraam. Eigenlijk was dit te verwachten na twintig jaar trouwe dienst, hij moet nu echt worden vervangen.

Zo dwaalde ik met mijn gedachten naar de zorginstellingen en dat het daar redelijk gewoon is geworden dat de bewoners er misschien twee keer per week onder de douche worden gezet. Vroeger was het heel gewoon dat je slechts eens per week onder een soort douche ging. In die tijd werd er sowieso anders omgegaan met de persoonlijke hygiëne, het was praktisch onuitvoerbaar.

Waar ik vroeger woonde hadden we geen badkamer, we hadden in de schuur een soort aanrecht met daarin verzonken een diepe wasbak. En boven die wasbak daar hing een douchekop. Je kon het dus geen badkamer noemen, hoewel die bak wel de in mijn ogen deftige naam van lavet had. Ik herinner me nog dat ik rechtop in de bak onder de douchekop moest staan. Dat was dan eens per week, op andere dagen stond de hele familie zich ’s morgens op te frissen bij de keukenkraan.

Gelukkig kunnen wij douchen wanneer wij willen, sommigen douchen zelfs meer dan eens per dag. Daarom is het toch belangrijk om een beetje spaarzaam om te gaan met water, want elke liter telt. Nu de douchekop vervangen moet worden ga ik voor een waterbesparende douchekop, ik wil zo min mogelijk water verspillen. Net las ik dat een regendouche 20 liter water per minuut verbruikt en een waterbesparende douchekop slechts 7 liter. Dat scheelt 100 liter per gemiddelde douche.

En ietsje korter douchen levert extra voordeel. Goed bezig!

L.O.E.S.

21 augustus 2021

 

 

Geen reacties