Skip to main content

L.O.E.S. Een hond om de avondklok te omzeilen

Een hond

Ik zie steeds meer honden in het straatbeeld verschijnen. Voor veel gezinnen is de hond een volwaardig gezinslid en ook ouderen zie je vaak in het gezelschap van een parmantig meelopend hondje, soms zelfs meegetroond op de rollator of scootmobiel.

Er bestaat al heel lang een relatie tussen mens en hond. De hond was één van de eerste dieren die door de mens werd gedomesticeerd. Vele studies probeerden te achterhalen wanneer dit precies gebeurde of hoe lang de hond eigenlijk bestaat. Sommigen beweren dat honden 16.000 jaar geleden zijn ontstaan in Zuidoost-Azië, maar volgens anderen gebeurde dit in Europa, zo’n 32.000 jaar geleden.

De hond is terug te voeren tot de familie van de Canis Lupus Familiaris, of gewoon in het Nederlands: de familie van de Wolf.  Bij sommige kleine hondjes is die afstamming haast niet voor te stellen. Inmiddels zijn er door al het fokken nu meer dan 400 hondenrassen. De hond en mens zijn al eeuwen erg verbonden met elkaar, als trekdier, ter bescherming of als hulp bij de jacht.  En het zijn fantastische hulphonden bij mindervaliden en blinden. Vanaf de veertiende eeuw werd in menig huishouden de hond een gezelschapsdier, dit zie je ook terug op de schilderijen uit die tijd. Honden zijn dus al heel lang een soort van gewaardeerde kameraden.

Laatst las ik dat de dierenasiels nog maar weinig honden beschikbaar hebben en dat de honden nu ook voor woekerprijzen van de hand gaan. Een hond vult voor menigeen de leegte door het mindere menselijke contact in deze coronatijd. Het is zelfs een middel om de avondklok te omzeilen. Maar een hond impulsief aanschaffen is geen goede zaak. Een kleine puppy is lief en leuk, maar alle puppy’s worden groot. Dan hebben ze misschien meer zorg nodig dan je kon verwachten.

Misschien eerst even goed nadenken voordat je een hond gaat aanschaffen, en denk wat vaker aan het spreekwoord: bezint eer ge begint.

L.O.E.S.

16 april 2021

 hond coronatijd

Geen reacties