Skip to main content

50 plus vakantie

Wat voor menig 50-plusser geldt, is dat wij over meer vrije tijd beschikken. Voor veel van ons geldt dat wij een gedeelte van deze vrije tijd graag besteden aan vakantie, korte stedentrips in binnen- of buitenland of gewoon een dag een mooi dorp of bijzondere stad in eigen land bezoeken.

Maar als het een meerdaagse reis betreft, hoe gaat de 50-plusser van nu op vakantie? De huidige 50-plusser is veelal actief en reist graag meerdere keren per jaar. Meer dan de helft van de 50-plusser gaat 2 tot 3 keer per jaar op vakantie. Vaak beschikt men over meer budget dan als in het verleden, mede omdat de kinderen de deur uit zijn. Heel populair is de natuur, al snel gevolgd door stedentrips en strandvakanties. Als we op vakantie zijn, willen we indrukken opdoen, impressies die later met anderen gedeeld kunnen worden.

Wat ook opvalt, is dat de babyboomer van deze tijd graag met familie, kinderen en/of kleinkinderen op vakantie gaat. Veelal gaat dit om een langere vakantie in het buitenland. Het samenzijn en de gezelligheid spelen hier een belangrijke rol in. Een bijzondere gebeurtenis is meestal de aanleiding, bijvoorbeeld een ‘jubileum’ verjaardag of bijzondere trouwdag.

Cultuur is favoriet, we bekijken graag een museum of een stad om cultuur op te snuiven. Wandelen en fietsen zijn geliefde bezigheden tijdens de vakantie. Zo worden er door verschillende reisorganisaties diverse actieve vakanties aangeboden. Denk hierbij aan zeilvakanties, golf-, fiets-, wandel- sneeuw/skivakanties. Het reizen met een groep mensen, de zogenaamde groepsreizen, van min of meer dezelfde leeftijd waarmee je dezelfde sport beoefent, wordt ook steeds populairder. Voor de singles onder ons worden ook diverse vakanties aangeboden, waar bij het aanbod regelmatig een categorie per leeftijd te vinden is. Waar cruisevakanties voorheen voorbestemd waren voor ouderen met veel geld is hier heden ten dage een ware kentering in. Op dit moment bestaan er cruisevakanties voor verschillende leeftijden, naar diverse bestemmingen in Europa of verder weg en niet alleen nog maar voor de meer welgestelden onder ons. De cruise vakanties zijn goed betaalbaar geworden zonder dat dit afbreuk doet aan het relaxt op vakantie gaan. Je slaapt op dezelfde plek en wordt naar verschillende oorden gevaren. Je kunt de hele dagen eten en drinken en al varend zie je wat van de wereld.

Voor de 50-plussers die echt van avontuur houden is er ook nog altijd een mogelijkheid om in een boomhut te slapen. Via een trap bereik je de hut, de koffers en tassen worden omhoog gehesen. Of wat te denken van overnachten in een slaapvliegtuig, midden in de bergen in Frankrijk? Slapen in een iglo of in een iglo van glas, midden in de sneeuw van Finland. Vanuit je bed zou je het Noorderlicht kunnen zien. Of overnachten in origineel Mongoolse yurt midden in de natuur? Dat kan dichterbij dan je denkt, in Nederland zijn hier meerdere mogelijkheden voor.

Kamperen is altijd populair geweest. Een luxe variant hiervan is de glamping vakantie. Het overnachten in een luxe safaritent midden in de natuur met de gemakken van een hotelkamer, zoals een groot bed, keuken, enz., maar wel in een omgeving waar alleen maar groen te zien is. Traditioneel is Nederland een caravanland. Caravan en campers zijn populairder dan ooit. Eén van de eerste caravaneigenaren zou Egyptisch koningin Cleopatra zijn geweest. Zij gebruikte een soort huifkar om haar tijdens tripjes te beschermen tegen de zon. Op dit moment zijn we steeds meer een camperland aan het worden. Bijzonder populair onder de 50-plussers en nog steeds aan een opkomst bezig. Zo zijn er meerdere beurzen speciaal voor bezitters of toekomstige bezitters van de caravan of de camper. Er zijn zelfs t.v.-programma’s die het met elkaar reizen van 50-plussers met caravan of camper in beeld brengen. Voordeel van de camper is de mobiliteit, je bent net zo snel als een auto en in Europa kun je overnachten op gratis parkeerplaatsen. Nadelen zijn dat de aanschaf van een camper beduidend duurder is dan een caravan, meer onderhoud vergt en voor zware campers is een speciaal rijbewijs vereist.

Over het algemeen is het zo dat 50-plussers meer waarde hechten aan luxe en comfort. Wat de vakantie betreft is daar zeker iets passends in te vinden.

Geen reacties