Skip to main content

De 100ste Vierdaagse

Van 19-22 juli is de 100ste Vierdaagse gelopen. Speciaal voor dit lustrum konden zich dit jaar 50.000 deelnemers voor deze tocht inschrijven. Sinds 1909 wordt deze tocht, waarvan de officiële naam Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen is, ieder jaar gehouden en start op de derde dinsdag van juli. Nijmegen is sinds 1925 de vaste vertrekplaats van de Vierdaagse en sinds 1970 organiseert deze stad de Vierdaagsefeesten. De vierdaagse van Nijmegen is de belangrijkste wandelsportgebeurtenis ter wereld. De bijbehorende Vierdaagsefeesten zijn met meer dan een miljoen bezoekers uitgegroeid tot het grootste evenement van Nederland.

Deelnemers lopen vier dagen lang 30, 40 of 50 kilometer. Militairen lopen 40 kilometer met 10 kg bepakking of 50 kilometer zonder bepakking. En deze afstand per dag vier dagen lang. Er wordt ’s morgens om 04.00 uur gestart en de uiterlijke finishtijd is de eerste drie dagen uiterlijk 17.00 uur en op de laatste dag, vrijdag, kan er tot 18.00 uur gefinisht worden.

Na een broeierig en warme start op dinsdag werden de lopers dit jaar vrijdag ‘getrakteerd’ op stromende regen. Gelukkig konden zij op het eind van de dag in de zon op een vorstelijke finish rekenen. Koning Willem-Alexander zat op de eretribune waar ook hij de bekende gladiolen op de Via Gladiola uitreikte aan enkele van de duizenden mensen die de finish passeerden. Uiteindelijk hebben dit jaar 42.557 deelnemers de Vierdaagse uitgelopen.

Zelf ben ik een aantal keer als toeschouwer geweest en heb genoten van de deelnemers, variërend van jong tot oud, die zwoegend, steunend, zwetend, vrolijk uitgedost en veelal zingend voorbij kwamen. Wat me het meest is opgevallen is de vrolijke sfeer die er heerste en het gemeenschapsgevoel. Mensen die je helemaal niet kent maken lol met elkaar en genieten allemaal van de bonte stoet die voorbij trekt. En als ik daar zo stond dacht ik misschien als ik goed ga trainen loop ik volgend jaar ook mee. Lijkt me leuk! Maar uiteindelijk heb ik het Vierdaagse kruisje nog nooit gehaald om de simpele reden dat ik nog nooit heb meegedaan. Knap van al die deelnemers die er wel voor gaan.

De 101ste Vierdaagse is van 18 t/m 21 juli 2017. Heb ik nog even tijd om te trainen …………..


.

 

Geen reacties