Skip to main content

Definitie van vriendschap

Omdat onze site GewoonVriendschap natuurlijk alles te maken heeft met nieuwe mensen leren kennen en vriendschappen sluiten lijkt het ons leuk om regelmatig een blog te schrijven. Een ‘kijkje in de keuken’ te geven. Een blog, het woord is afkomstig van het woord weblog, is een online medium. Een soort dagboek waar verschillende zaken ter sprake kunnen komen. In dit blog willen we jullie op de hoogte houden van actualiteiten, persoonlijke dingen, werk of juist geen werk, vakantie of gewoon leuke verhalen en feitjes omtrent vriendschap. Maar nu eerst over de definitie van vriendschap.

Regelmatig heb ik me afgevraagd wat vriendschap betekent. Dat is best lastig, vind je niet? Want wat betekent het voor jou en wat betekent het voor mij? Wanneer noem je iemand een vriend, een bekende, een kennis? Ken je die uitspraak: ‘echte vrienden je hebt er één of geen’? Misschien is dit wel zo. Maar vriendschap gaat ook over ons leven, over samen leven en mensen in hun waarde laten. Persoonlijk vind ik dit laatste heel belangrijk in een vriendschap en in het hele leven.

Toon Hermans heeft er een mooi versje over geschreven, wie kent het niet: “pas als je iemand hebt die met je lacht en met je grient dan pas mag je zeggen: ik heb ’n vriend.” Lastig aan het woord vriendschap vind ik, dat je niet weet wat de ander er onder verstaat. Zo kan het gebeuren dat je bewust geen negatieve dingen tegen iemand zegt, omdat je bang bent diegene te kwetsen. Je kunt je afvragen of dat eerlijk is. Doe je dat om die ander te ‘sparen’ of heb je geen zin in gezeur? Of dat er iets negatiefs over je wordt gezegd, je eerst boos wordt en later denkt; eigenlijk klopt dat wel. Of vrienden die echt niet kunnen luisteren. Die, terwijl jij aan het praten bent, al bezig zijn in hun hoofd met hun reactie in plaats van echt naar je te luisteren. Herken je dat ook? Vaak zijn zij zich niet bewust van hun gedrag. En ach, hoe erg is dit allemaal? Misschien is het wel irritant, maar is dit wel juist die vriend/vriendin waar je zo gezellig mee over de markt kunt lopen, of naar een voorstelling gaat. Wat ik grappig vind, is als je iemand tegenkomt die je jaren niet hebt gezien en dat het voelt alsof je elkaar gisteren nog gesproken hebt. Eigen en vertrouwd, maar dan wel met een hiaat van jaren.

Laten we concluderen dat er veel verschillende soorten vriendschappen zijn. Dat ieder mens wel iets leuks heeft als we hier maar voor open staan en op zoek gaan. Misschien wel een goed voornemen voor 2016?

Geen reacties