Skip to main content

Asperges

Het seizoen van het zogenaamde ‘witte goud’ is eigenlijk afgelopen. Omdat het in de schappen nog wordt aangeboden kunnen we onszelf hier op de valreep nog op trakteren. De asperge is al 5000 jaar bekend als groente, geneeskrachtig kruid en versiering. Volgens de overlevering vindt de groente haar oorsprong in het oude Mesopotamië, het gebied rondom het huidige Irak en Iran. De Nederlandse aspergecultuur is zo’n honderd jaar oud. Het Nederlandse aspergeseizoen loopt traditioneel van eind april tot de feestdag Sint Jan (24 juni), maar asperges uit Nederland zijn van begin februari (gekweekt in kassen) tot eind juni volop verkrijgbaar. Op zich heeft het wel iets aantrekkelijks om een groentensoort te eten die echt seizoensgebonden is. Tegenwoordig kun je alle soorten groenten het hele jaar door kopen. Het had toch ook wel wat om alleen in het najaar en de winter witlof te eten. Tegelijkertijd is het wel praktisch want er is gewoon meer keus.

Wist je dat asperges vooral groeien onder invloed van de zon, waardoor de komst van deze ‘witte parels’ ook wel wordt gezien als het begin van de lente? Bij een temperatuur van 12 graden boven nul steken de asperges al snel de kop boven de grond uit. De meeste asperges komen uit onze zuidelijke provincies vanwege de geschikte arme zandgronden. De helft komt uit Limburg en 1/3 uit Brabant. Er wordt jaarlijks 17,1 ton asperges gestoken. Je kunt horen of asperges vers zijn. Als je twee stengels tegen elkaar wrijft en je hoort een piepend geluid zijn ze heel vers. En natuurlijk hoe verser, hoe lekkerder. Tegelijkertijd lijkt het mij niet zo smakelijk als we nu allemaal op deze manier de versheid testen voordat we de asperges in onze boodschappenkar doen. Er zijn 3 soorten asperges. Witte asperges die onder de grond groeien, groene- en paarse asperges die boven de grond groeien. De paarse asperge kan zowel warm als koud gegeten worden (lekker in een salade).

Asperges werken vochtafdrijvend, wat gunstig is als je op dieet bent. Een nadeel vind ik dat, nadat je op de juiste locatie wat ‘vocht’ verdreven hebt, je door de werking van het asparaginezuur het liefst met een knijper op de neus deze locatie weer snel verlaat. Maar daar ben ik vast niet alleen in. Belangrijker zijn de voordelen die de gezondheid ten goede komen. Zo worden er voor en in het oogstseizoen geen gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. Deze worden pas na het oogstseizoen (minimaal) ingezet en komen niet direct in aanraking met deze groente. Asperges zijn rijk aan vitamine K (belangrijk voor de bloedstolling en de botopbouw), rijk aan vitamine C en ze zijn een bron van folaat. Samen met natuurlijke suikers helpen folaat en vitamine C je hersenen goed te laten functioneren. Wat dat betreft zouden we denk ik het hele jaar wel asperges willen eten.

Geen reacties