Skip to main content

Vrijheidsmaaltijdsoep op Bevrijdingsdag 5 mei 2021

Bevrijdingsdag 5 mei 2021

Een dag geleden herdachten wij ons verleden, vandaag vieren wij onze vrijheid. Al 76 jaar kunnen wij in Nederland Bevrijdingsdag vieren. Een groot goed waar we trots op mogen en zuinig op moeten zijn.

Volgens traditie wordt om middernacht op het 5 Mei Plein in Wageningen het Bevrijdingsvuur ontstoken. Wageningen wordt ook wel Stad der Bevrijding genoemd. Dit komt doordat in hotel De Wereld te Wageningen in mei 1945 werd onderhandeld over de capitulatie van de Duitsers.

Het bevrijdingsvuur is een nationaal Nederlands symbool ter herdenking aan het einde van de Tweede Wereldoorlog op 5 mei 1945.

Direct hierna wordt de Nederlandse vlag, van halfstok op 4 mei, in top gehesen waarna het Wilhelmus wordt gespeeld. Het Bevrijdingsvuur wordt verder door Nederland gebracht door bekende en onbekende Nederlanders met een indrukwekkend verhaal.

Normaal gesproken kunnen wij op 5 mei genieten van allerlei activiteiten, Bevrijdingsfestivals en evenementen waar wij deze vrijheid vieren. Door de ons nog steeds in z’n greep houdende coronapandemie is dat ook dit jaar helaas niet mogelijk waarmee de viering grotendeels digitaal verloopt.

Er zijn veel waardevolle initiatieven. Op verschillende plaatsen in ons land treden 200 artiesten op. Via zogenaamde livestreams kunnen deze ambassadeurs gevolgd worden. In samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei belichten zij de waarde van de vrijheid. Door het hele land zijn speciale wandelroutes langs diverse oorlogsmonumenten uitgezet. Bijzonder is ook de 5 mei-lezing van de Duitse bondkanselier Angela Merkel. Rond 12.00 zal zij via een liveverbinding vanuit Berlijn haar toespraak houden waarna zij met Nederlandse studenten in gesprek gaat over vrijheid.

De Vrijheidsmaaltijden die andere jaren in heel Nederland op 5 mei worden georganiseerd met als uitgangspunt een ontmoeting waarbij aan de eettafel gesproken kan worden over het leven in vrijheid of onvrijheid, worden dit jaar vervangen door de Vrijheidsmaaltijdsoep. Het recept van deze speciale door schrijfster/kok Yvette van Boven gemaakte Vrijheidsmaaltijdsoep vinden jullie onderaan het blog.

Zoals gebruikelijk wordt Bevrijdingsdag feestelijk afgesloten met een concert in Amsterdam. Ook dit jaar niet met het aanwezige Koningspaar op de Amstel maar in het Koninklijk Theater Carré. Via t.v. en internet is dit voor ons allemaal te volgen.

Laten we zuinig zijn op onze vrijheid!

Ingrediënten voor 4 personen

  • 60 ml olijfolie
  • 150 gram prei, in ringen
  • 2 knoflookteentjes, fijngehakt
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 300 gram bloemkoolrijst
  • 200 gram vastkokende aardappel, geschild en in blokjes
  • 400 ml kokosmelk
  • 750 ml groentebouillon
  • 150 gram doperwten
  • 300 gram bladspinazie
  • 150 gram kleine broccoliroosjes
  • 3 bosuien fijngesneden in ringetjes
  • Zout
  • Zwarte peper

Bereidingswijze

  • Verhit de olie in een grote pan en fruit daarin op middelhoog vuur de preiringen, knof- look en kerriepoeder, tot de prei glazig is en felgroen.
  • Roer de bloemkoolrijst en aardappelblokjes erdoor en zet ze even aan.
  • Blus af met de kokosmelk, breng aan de kook en giet de bouillon erbij. Laat de soep nu, zonder deksel, 20 minuten zacht koken tot de aardappel met een houten lepel langs de rand van de pan makkelijk te breken is.
  • De soep moet nu wat zijn ingedikt door de bloemkoolrijst en aardappelblokjes. Is hij nog te dun, kook hem dan nog een minuut langer op hoog vuur in. Is hij naar uw smaak juist te dik, giet er dan nog een plensje water bij
  • Voeg dan de doperwten, bladspinazie en de broccoli toe en gaar die nog 6 minuten mee. Roer de bosui erdoor en breng de soep op smaak met zout en peper.

 

Vrijheidsmaaltijdsoep

 

Geen reacties